EN ERGONOMISKT RIKTIG ARBETSPLATS EFFEKTIVISERAR ARBETET -OCH SPAR DIN KROPP
Stå och sitt, överarmarna intill kroppen, skärmen i rätthöjd, pausa och sträck på benen. Det finns mycketman ska tänka på för att kroppen ska orka hela dagen. Ett stort steg på vägen till att må bättre är att se till att datorarbetsplatsen är ergonomiskt anpassad.

Centrerat musalternativ - Val av rätt ergonomisk mus är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att förhindra musarmsrelaterade besvär.

Tangentbordet - Vit bakgrundsfärg och svarta tecken ger en tydlig kontrast och bra synergonomi

Underarmsstödet - Ett underarmsstöd avlastar och ger stöd för underarmarna och handlederna vid datorarbete vilket förebygger och lindrar musarmsbesvär.
Det innebär att även nacke, skuldror och axlar avlastas.

Dokumenthållaren - Med en dokumenthållare undviker du onödiga huvud-vridningar. Mindre avstånd mellan bildskärmen, dokumentet och tangentbordet gör att ögonen slipper fokusera om hela tiden och ansträngningen blir mindre.

Monitorarmen - Med en monitorarm ställer man lätt in rätt avstånd, höjd och
vinkel på bildskärmen. Avståndet till bildskärmen bör vara ca 50-70 cm, en riktlinje är att blicken bör vara riktad lite snett nedåt när du tittar mitt i skärmen

Stå på rätt underlag - Ett ergonomiskt golvskydd
eller en arbetsplatsmatta avlastar kroppen vid stående arbete.

CPU-hållaren - CPU-hållaren placerar datorn lätt åtkomlig under skrivbordet. Skrivbords- eller golvyta frigörs och arbetsplatsen blir mer lättstädad.

Minska bullret - har Du en arbetsstation som låter mycket är en ljuddämpande huv ett måste

Viktigast av allt är variation!

Hur man än utrustar en datorarbetsplats så måste man bygga in möjligheten till variation. Att under dagen kunna växla mellan att stå och sitta, att använda ett centrerat musalternativ så att man kan arbeta växelvis med höger och vänster hand. Ta en micropaus minst en gång i timmen, sträcka på sig och göra några pausövningar. När man står upp och arbetar bör mattan vara avlastande och ergonomisk.